Moje są kształtu bardziej racuszków niż kuleczek co wcale nie umniejsza ich pyszności.
Polecam gorąco.
Racuchy ziemniaczane z czosnkowym sosem.
Składniki:
- 600 - 700 g ziemniaków
- 3 jaja
- 7 - 8 łyżek mąki
- 3 łyżki mleka
- tłuszcz do smażenia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
- garść rzeżuchy
- 2 łyżki listków młodej bazylii
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrałam, ugotowałam, przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
- Do zimnych ziemniaków dodałam jaja, mąkę, mleko, sól i pieprz i wyrobiłam jednorodną masę.
- Łyżką nabierałam porcje masy i wkładałam na rozgrzany olej.
- Smażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron, osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jogurt połączyłam ze szczyptą soli, pieprzu, posiekanymi ziołami, oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Podałam sos do dufinek.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Sarenki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.