Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki, wyhaczając co w niej jeszcze jest.
Tak oto z maślanki, miodu i mąki gryczanej powstało ciasto które rosło w lodówce do rana bym potem, na śniadanie mogła upiec pyszne racuchy.
Polecam taki sposób bo jest prosty a pyszne śniadanie na talerzu w krótkim czasie.
Racuchy na drożdżach i mące gryczanej z porzeczką czerwoną.
Składniki:
- 3 szklanki maślanki
- 6 g suchych drożdży
- 2 jaja
- 380 g bio mąki gryczanej
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżki ksylitolu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- porzeczki czerwone do podania
- miód do podania
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do pojemnika z pokrywką wsypałam mąki, drożdże, wbiłam jaja, dodałam maślankę, sól i włożyłam ziarenka z 1 laski wanilii, wymieszałam na jednolite ciasto, dość ciężkie, ale takie ma być.
- Pojemnik nakryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 godzin - u mnie na całą noc.
- Rano wyjęłam ciasto z lodówki i pozwoliłam mu się ocieplić przez godzinę.
- Potem łyżką nabierałam porcje ciasta i nakładałam na rozgrzany olej.
- Smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
- Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem i podałam z miodem i czerwonymi porzeczkami.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Płot przy łowickiej chacie - skansen |
4 komentarze
Chętnie zjadłabym takie pyszne drożdżowe:))garnki na płocie cudo:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWiedziałam że gary Ci się spodobają a racuchy upiecz rodzince.
Usuńwspaniałe, wyglądają zupełnie jak pączki ;)
OdpowiedzUsuńSmakują wyśmienicie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.