środa, 22 sierpnia 2018

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy.
Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej jednak pasuje idealnie do sera czy wędliny, polecam.
Pyszny chleb z oliwkami.


Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej T 650
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 4 jaja
  • 100 g startego sera Gruyer
  • 50 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 50 g migdałów
  • 50 g zielonych oliwek - ja miałam nadziewane migdałami
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie chleba:
  • Drożdże roztarłam z 3 łyżkami wody i wymieszałam z mąką.
  • Następnie mąkę wsypałam do misy robota i na wolnych obrotach dolewałam, oliwę i wino.
  • Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
  • Po tym czasie dodałam do ciasta jaja i sól i dokładnie wyrobiłam.
  • Teraz dodałam ser, posiekane orzechy i migdały oraz pokrojone w plastry oliwki, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformowałam bochen, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam pod przykryciem na około 30 - 60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez około 60 minut.
  • Upieczony chleb należy pozostawić w piekarniku na 5 - 10 minut.
  • Potem studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki

6 komentarze

  1. Podziwiam ludzi którzy pieką chleb ;)
    zapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje chleby są zawsze cudne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wygląda bardzo apetycznie :) Dodatek oliwek bardzo lubimy w pieczywie :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger