Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej jednak pasuje idealnie do sera czy wędliny, polecam.
Pyszny chleb z oliwkami.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej T 650
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml oliwy z oliwek
- 4 jaja
- 100 g startego sera Gruyer
- 50 g orzechów ziemnych niesolonych
- 50 g migdałów
- 50 g zielonych oliwek - ja miałam nadziewane migdałami
- 50 g czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba:
- Drożdże roztarłam z 3 łyżkami wody i wymieszałam z mąką.
- Następnie mąkę wsypałam do misy robota i na wolnych obrotach dolewałam, oliwę i wino.
- Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
- Po tym czasie dodałam do ciasta jaja i sól i dokładnie wyrobiłam.
- Teraz dodałam ser, posiekane orzechy i migdały oraz pokrojone w plastry oliwki, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformowałam bochen, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam pod przykryciem na około 30 - 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez około 60 minut.
- Upieczony chleb należy pozostawić w piekarniku na 5 - 10 minut.
- Potem studziłam chleb na kratce.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki |
6 komentarze
Podziwiam ludzi którzy pieką chleb ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com
Nie podziwiaj Maju tylko sama upiecz a potem już z górki.
UsuńTwoje chleby są zawsze cudne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie Reniu.
UsuńChleb wygląda bardzo apetycznie :) Dodatek oliwek bardzo lubimy w pieczywie :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.