Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo.
Polecam gorąco na śniadanie.
Chleb na zaczynie pszenno - żytnim z dodatkiem złotego lnu.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 50 g wody
- 50 g mąki żytniej razowej T 2000
- cały zaczyn jw.
- 50 g wody
- 50 g mąki żytniej razowej T 2000
- cały zaczyn jw.
- 50 g wody
- 50 g mąki żytniej razowej T 2000
Chleb właściwy:
- cały zaczyn jw.
- 800 g wody
- 23 g soli
- 360 g mąki żytniej razowej T 2000
- 600 g mąki pszennej T 650
- 50 g złotego lnu + do posypania wierzchu
- 50 g siemienia lnianego
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i pozostawiłam na 12 godzin na blacie kuchennym.
- Potem do zaczynu dodałam kolejną porcję wody i mąki i pozostawiłam na 8 godzin.
- I kolejne dokarmianie zaczynu mąką i wodą, pozostawiłam zaczyn na ok. 6 godzin.
- Teraz zrobiłam chleb.
- Do zaczynu dodałam wodę, sól i wymieszałam a potem dodałam len i mąki, dokładnie wymieszałam ale nie za długo.
- Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, foremki do reklamówki i tak stał całą noc i wyrastał.
- Wyrośnięte chleby spryskałam wodą i posypałam lnem.
- Rano nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleby przez 45 minut.
- Po upieczeniu studziłam chlebki na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jeż |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.