Polecam zwolennikom dań lekko pikantnych.
Idealny do wędliny, serów czy tylko z masłem.
Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
- 260 g zakwasu pszennego
- 800 ml wody
- 20 g soli
- 450 g mąki pszennej razowej graham T 1850
- 200 g mąki pszennej T 450
- 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 310 g bio mąki jęczmiennej T 1850
- Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wsypałam sól i wymieszałam.
- Teraz dodałam wszystkie mąki i pieprz i dokładnie wymieszałam do połączenia składników.
- Ciasto przełożyłam do 2 keksówek 26 x 12 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
- Włożyłam foremki do torby foliowej i zostawiłam na blacie kuchennym na noc - 14 - 16 godzin.
- Chlebki urosną do wysokości foremki.
- Po tym czasie spryskałam chlebki wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
"Ogród Zmysłów - zmysł słuchu - Poddębice |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.