Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania.
Zamiast wody użyłam kefiru, są delikatne i pyszne.
Bułki na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- 290 g zakwasu żytniego
- 220 g kefiru
- 12 g soli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 200 g mąki żytniej razowej T 2000
- 100 g mąki pszennej T 750
- 60 g mąki żytniej T 500
Przygotowanie bułeczek:
- Do miski wsypałam wszystkie mąki, dodałam zakwas, sól, czosnek, zioła, wlałam kefir i dokładnie wymieszałam, zagniotłam podsypując mąką.
- Ciasto odpoczywało 30 minut, po czym włożyłam je do lodówki na 14 - 16 godzin.
- Po tym czasie wyjęłam z lodówki i ciasto odpoczywało jeszcze 30 minut.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i podzieliłam na kawałki i z każdego zrobiłam bułkę.
- Ułożyłam je na papierze do pieczenia którym wyłożyłam blaszkę.
- Przykryłam bułki i wyrastały jeszcze około godziny.
- Potem je nacięłam na krzyż, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sójka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.