Polecam te pachnące bułki bo pracy z nimi mało a smak i aromat obłędny.
Korzystajcie z przepisu, zachęcam.
Jeśli chcecie aby bułki szybciej urosły dodajcie 1/4 łyżeczki drożdży instant i wtedy nie wkładamy do lodówki tylko wyrasta 3 - 4 godziny w cieple.
Zakwasowe bułki z curry.
Składniki: 10 sztuk
- 310 g zakwasu żytniego
- 370 g wody
- 12 g soli
- 100 g otrębów pszennych
- 350 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie bułeczek:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam sól, wodę, wymieszałam.
- Potem dodałam mąkę i otręby, proszek przyprawy curry, wymieszałam dokładnie ale nie za długo aż składniki się połączyły w jednolite ciasto.
- Zamknięty pojemnik z ciastem wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Jeśli chcecie aby bułki szybciej urosły dodajcie 1/4 łyżeczki drożdży instant i wtedy nie wkładamy do lodówki tylko wyrastają 3 - 4 godziny w cieple.
- Po czasie przebywania z lodówce wyjęłam ciasto na zewnątrz i ocieplało się 30 minut.
- Ciasto wyjęłam na stolnicę i podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam bułkę.
- Bułki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozwoliłam im rosnąć przez 1 - 1,5 godziny.
- Gdy wyrosły spryskałam je wodą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Piekłam bułki przez 25 - 30 minut, upieczone studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor przepis: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Samiec kopciuszka |
2 komentarze
Pani Doroto, bułeczki tak pysznie wyglądają, że nie trzeba prosić dwa razy o ich przygotowanie. "Udekorujemy" je jeszcze pestkami dyni lub słonecznika.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.