Pachnąca zupa na talerzu a brzuchy się cieszą.
Polecam wszystkim zabieganym.
Aromatyczna zupa z łososiem na azjatycką nutę.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego tłustego
- 4 listki limonki kafir
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnkach
- 300 g łososia pokrojonego w kostkę
- 1/2 małego brokuła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 75 g boczniaka cytrynowego
- 1 duża szalotka
- oliwa do smażenia
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Najpierw podsmażyłam na oliwie boczniaki, lekko je soląc a nie mieszając aż się zrumieniły.
- Brokuły blanszowałam w lekko słonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam.
- Posiekałam szalotkę.
- W garnku rozgrzałam łyżkę oliwy, podsmażyłam szalotkę, listki kafiru i stłuczoną pałką, trawę cytrynową, dodałam pieprz zielony w ziarnkach i jeszcze chwilkę smażyłam.
- Do garnka trafił teraz koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażałam i wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 3 minuty.
- Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Włożyłam do garnka kawałki łososia i na maleńkim ogniu podgrzewałam bez mieszania, aby ryba się nie rozpadła 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i podałam na talerzu z brokułami, boczniakami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwiaty kwietnia - wiśnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.