Teraz naszła mnie tak wielka ochota i upiekłam znowu, smak i aromat nie do pobicia.
Polecam i Wam wersję z alkoholem dla dorosłych lub bez, dla dzieciaków.
Ciasto "Ambasador".
Składniki: blaszka 24 x 24 cm
Biszkopt:
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej T 500
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1/2 średniego ananasa
- 25 ml białego rumu
- sok z 1 małej cytryny
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki suszonych ziarenek wanilii lub ekstraktu
Najpierw upiekłam biszkopt.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka ubiłam na sztywno, powoli dodawałam cukier dalej ubijając aż się cały rozpuścił.
- Do ubitych białek dodawałam po 1 żółtku dalej ubijając.
- Na koniec dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam łopatką.
- Formę wysmarowałam masłem i wylałam do niej masę, posypałam po wierzchu wiórkami kokosowymi.
- Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 130 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
- Z mleka odlałam 1/4 szklanki, resztę zagotowałam z ksylitolem.
- W odlanej części mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną z ziarenkami wanilii i wlałam do gotującej części mleka, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.
- Do wystudzonego budyniu dodawałam po łyżce masło a potem żółtka, pokrojone w kostkę ananasy, rum i sok z cytryny.
- Na dno blaszki włożyłam jeden blat, wylałam krem, nałożyłam drugi blat z wiórkami, udekorowałam ananasem i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Przepis z archiwum rodzinnego.
"Podróże małe i duże"
Dziurawiec |
2 komentarze
apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.