Omlet jest puszysty, pachnący chlebem i bardzo pożywny.
Polecam na śniadanie czy obiad, szybko się robi i można dodać do niego nasze ulubione warzywa.
Omlet chlebowy, na zakwasie.
Składniki: patelnia średnica 24 cm
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka maślanki
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 jaja
- 1/2 papryki ramiro
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- olej do smażenia
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka sody
- kiełki rzodkiewki
- szczypiorek do posypania
Jak zrobić omlet chlebowy:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam maślankę, jaja, zioła prowansalskie, czosnek, wymieszałam dokładnie.
- Pokroiłam w drobną kostkę paprykę, dymkę, dodałam do miski z ciastem, wymieszałam.
- Na koniec wsypałam mąkę, sodę i ponownie wymieszałam.
- Na rozgrzany olej na patelni wlałam masę i pod przykryciem smażyłam na małym ogniu aż masa całkowicie się ścięła.
- Przewróciłam na drugą stronę i dosmażałam.
- Podałam z kiełkami rzodkiewki i posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwietniowe sarenki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.