Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje.
Zupa szybko zaspokoi głód i pożywi nasz organizm, polecam.
Szybka tajska zupa z limandą żółtopłetwą.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 pełne łyżki czerwonej pasty curry
- 300 g limandy żółtopłetwej - lub innej ulubionej ryby
- 2 dymki ze szczypiorem
- garść listków kolendry
- 1 czerwona papryka ramiro
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- bagietka do podania
- Obrałam paprykę i pokroiłam w paseczki, dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam,
- Posiekałam kolendrę a rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na małe kawałki.
- Do garnka wlałam mleko kokosowe, dodałam paprykę, dymkę oraz pastę curry i gotowałam 5 minut.
- Potem dodałam kawałki ryby i nie mieszając aby ryba się nie rozpadła gotowałam zupę na małym ogniu 5 minut.
- Doprawiłam sosem ostrygowym, solą i pieprzem do smaku.
- Podałam z bagietką a na talerzu posypałam kolendrą.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gęsiego jedna za drugą - sarenki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.