Dziś podałam je w sosie holenderskim.
Kiedyś myślałam że to skomplikowany sos, nic bardziej mylnego, jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny.
Kurczaka zamarynowałam w sosie sojowym ciemnym i dzięki temu ma głęboki smak aromat.
Polecam danie gorąco.
Zielone szparagi, sos holenderski i sojowy kurczak - szybki obiad.
Składniki:
- 500 g szparagów - 1 pęczek
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 100 g klarowanego masła
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól morska
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi umyłam i odłamałam im zdrewniałe końce.
- Gotowałam je w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, 3 - 4 minuty, odcedziłam.
- Kurczaka pokroiłam w plastry i zamarynowałam w mieszance sosu sojowego z miodem, odstawiłam na 10 minut, po czym usmażyłam na rozgrzanym oleju aż stał się miękki.
- Do małego garnka wlałam wino, dodałam ziele angielskie i liście laurowe i gotowałam aż płyn zmniejszył objętość o połowę.
- Wyjęłam wówczas przyprawy, podgrzałam klarowane masło.
- Zredukowane wino przelałam do miski, dodałam żółtka i miskę umieściłam na garnku z gotującą się wodą.
- Ubijałam masę aż żółtka podwoiły swoja objętość i stały się żółta pianą.
- Miskę zdjęłam z garnka z wodą i cienkim strumieniem, ciągle ubijając wlałam do masy masło klarowane.
- Pod koniec ubijania dodałam sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
- Sos holenderski nie nadaje się do przechowywania, należ zjadać go od razu.
- Na dno talerza wylałam sos, ułożyłam na nim szparagi, a na nich kurczaka.
Smacznego.
Pomysł własny, sos holenderski wg Anna Starmach.
"Podróże małe i duże"
Rudzik |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.