Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super.
Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam.
Idealna sałatka na lipcowy dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna.
Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim.
Składniki:
- 1 puszka - 300 g oliwek zielonych nadziewanych cytryną albo innych ulubionych
- 270 g sera typu feta lub oryginalnej fety
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki octu czosnkowego
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- listki mięty z 2 gałązek
Przygotowanie:
- Szparagom odłamałam końcówki i blanszowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie aby nie straciły koloru przez 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Oliwki odcedziłam i włożyłam do miski ze szparagami.
- Dodałam pokrojoną w kostkę fetę, skropiłam oliwą i octem czosnkowym, dodałam posiekaną miętę, wymieszałam.
- Ja już nie dodawałam soli ponieważ ser jest dość słony.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pachnące lewkonie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.