Od razu napiszę, aby zakupić dobrej jakości sproszkowaną herbatę, aby i sernik smakował wyśmienicie.
Szukajcie w Kuchniach Świata albo na allegro.
Sernik jest wyborny, lekko kwaskowy, delikatny i kremowy.
Inspirowałam się przepisem Mariety Mareckiej, niemniej jednak spód i wierzch zrobiłam według własnego pomysłu.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Sernik z zieloną herbatą matcha i truskawkami.
Składniki: tortownica 24 cm
- Spód i wierzch:
- 250 g pełnoziarnistych herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
- 3 pełne łyżki karobu
- 1 limonka - sok i skórka
- 500 g mielonego twarogu na sernik
- 80 g cukru pudru trzcinowego
- 250 ml kremówki
- 20 g żelatyny
- 1 łyżka dobrej zielonej herbaty matcha
- woda do zalania żelatyny ok. 1/4 szklanki
- ew. kilka kropli zielonego barwnika - ja dałam na czubku noża barwnika w proszku
- 10 - 15 sztuk truskawek
Przygotowanie sernika z zielona herbatą:
- Najpierw zrobiłam spód i wierzch sernika czyli do malaksera włożyłam pokruszone ciastka, dodałam karob i stopione masło, zmiksowałam na kruszonkę, sypką.
- Na dno tortownicy włożyłam papier do pieczenia i wsypałam trochę ponad połowę kruszonki, ugniotłam ją dobrze i wstawiłam do lodówki.
- Reszta kruszonki też wylądowała w lodówce.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie do napęcznienia.
- Śmietankę podgrzewałam na ogniu, wsypałam do niej proszek herbaty, ciągle mieszając.
- Jak była dobrze ciepła - nie gotować! - zmiksowałam blenderem na gładką masę, bez grudek.
- W gorącej śmietance rozpuściłam napęczniałą żelatynę, wymieszałam i pozostawiłam do wystudzenia.
- Ser wraz ze skórką i sokiem z limonki zmiksowałam dokładnie na gładką masę.
- Dodałam przestudzoną śmietankę z żelatyną, barwnik - opcjonalnie - dokładnie zmiksowałam.
- Masę serową wylałam na wystudzony spód, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia - u mnie na noc.
- Rano posypałam sernik resztą kruszonki i udekorowałam truskawkami, sernik gotowy do delektowania się.
Smacznego.
Przepis inspirowany pomysłem Mariety Mareckiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiat dzikiej róży |
2 komentarze
Wygląda cudnie i bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, pozdrawiam i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.