Kremowa konsystencja sera i aromatyczne pieczone truskawki przypadną wszystkim do gustu, polecam.
Przepis pochodzi z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
Uwielbiam tego faceta i jego przepisy, książki kucharskie pisze tak jak najlepszą powieść, polecam gorąco.
Jedynie co zmieniłam w przepisie to ilość cukru, dałam ksylitol i znacznie mniej niż Yotam proponuje, podaję jednak oryginalne proporcje.
Teraz jednak zajmiemy się sernikiem.
Pieczone truskawki w pysznym serniku według Yotama Ottolenghi.
Składniki: forma 24 x 32 cm lub tortownica 24 cm
Spód:
- 65 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka skrobi kukurydzinanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja - białka oddzielone od żółtek
- 80 g ksylitolu - w oryginale jest 130 g drobnego cukru
- nasiona z 1/4 laski wanilii
- drobno starta skórka z limonki - ok. 1 łyżeczki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 30 g stopionego masła
Masa serowa:
- 900 g twarogu śmietankowego
- 90 g ksylitolu - w oryginale jest 180 g drobnego cukru
- ok. 5 dużych jaj - waga 290 g
- 90 g kwaśnej śmietany
- drobno otarta skórka z 3 limonek - ok. 1 łyżki
- 1 łyżka soku z limonek
Pieczone truskawki:
- około 30 dużych truskawek bez szypułek 600 g
- 20 g cukru pudru trzcinowego + 1 łyżeczka do oprószenia
Przygotowanie:
- Rozgrzałam piekarnik do temperatury 170 C z termoobiegiem lub 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Najpierw zrobiłam spód biszkoptowy.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Żółtka ubiłam z 70 g ksylitolu na puszysta masę aż do białości.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę, z resztą ksylitolu - 20 g, a po dodaniu słodzidła ubijałam na sztywną pianę.
- Cukier rozdzielamy 100 g i 30 g.
- Do żółtek dodałam przesiana mąkę, proszek do pieczenia i skrobię oraz sól, wymieszałam delikatnie łopatką.
- Dodałam sok i skórkę z limonki, wymieszałam.
- Do ciasta dodałam na dwa razy pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto.
- Na sam koniec wlałam roztopione masło.
- Wyłożyłam ciasto do formy i piekłam przez 12 minut, aż ciasto się lekko zrumieniło.
- Zmniejszyłam temperaturę piekarnika po upieczeniu biszkoptu do 150 C z termoobiegiem lub 170 C góra/dół.
- Do misy robota włożyłam twaróg, ksylitol i wanilie i utarłam na gładki krem.
- Jaj musi tu być 290 g wtedy sernik będzie kremowy i pyszny, dlatego podana jest waga aby je zważyć bez skorupek i ewentualnie dodać jeszcze jedno lub odjąć.
- Ciągle miksując dodawałam po jednym jaju.
- A na koniec dodałam sok i skórkę z limonki oraz śmietanę, masa jest rzadka.
- Wylałam masę serową na upieczony spód i piekłam 55 minut, środek sernika może być trochę luźny.
- Sernik może popękać ale truskawki przykryją nierówności.
- Wyłączyłam piekarnik a sernik zostawiłam w środku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez około godzinę.
- Potem wyjęłam na zewnątrz aby całkiem wystygł, a na koniec wstawiłam do lodówki na minimum 4 godziny.
- Upiekłam truskawki jak sernik się chłodził.
- Na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej kratkę a na kratce truskawki szpiczasta stroną do góry.
- Oprószyłam je 20 g cukru pudru i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 C z termoobiegiem lub 250 z opcją góra/dół.
- Truskawki wyjęłam z piekarnika, przestudziłam a potem ułożyłam na zimnym serniku, skropiłam sokiem który wyciekł z truskawek.
- Posypałam po wierzchu cukrem pudrem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
- Teraz to już tylko zajadać.
Smacznego.
Przepis z książki "Słodko" Y.Ottolenghi, H. Goh.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Łowicza |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.