Pierwszy raz odkryłam ją jak byliśmy w Ciechocinku, podali ją na wielkanocny obiad i mnie urzekła, zrobiłam według własnych proporcji i jemy ją często od tamtej pory.
Polecam wszystkim gorąco.
Buraczano - miętowa sałatka.
Składniki:
- 3 ugotowane lub upieczone buraki czerwone
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka szczypioru
- 3 gałązki - same listki mięty
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- sól morska do smaku
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie sałatki:
- Buraczki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, włożyłam do miski, skropiłam octem jabłkowym.
- Jabłko umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
- Posiekałam wcześniej umytą i osuszona miętę i szczypiorek, dodałam do buraczków, posoliłam, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Najlepiej smakuje schłodzona.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w kwietniu była piękna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.