Same pyszności w środku, bób, świeży lub mrożony, groszek mrożony lub świeży, no i moje ulubione chorizo.W rezultacie pyszny obiad na talerzu, polecam gorąco.
Potrawka z bobem, papryką i chorizo, jak z Hiszpanii.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 140 g cienkiej kiełbasy chorizo
- 700 g passaty pomidorowej
- szczypta cukru trzcinowego
- sól morska do smaku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka czerwona ramiro
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 300 g bobu obranego - miałam mrożony
- 330 g groszku zielonego - miałam mrożony
- świeża natka pietruszki do posypania
- pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Pokroiłam kiełbasę chorizo w plastry i wysmażyłam na suchej patelni, zdjęłam kiełbasę z patelni.
- Papryki pokroiłam na duże kawałki, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
- Na patelni został tłuszcz z chorizo, dodałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulkę, potem kawałki papryki, smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Dodałam passatę, sól, cukier, natkę suszoną i gotowałam 5 minut.
- Teraz dodałam z powrotem kiełbasę, bób i groszek, ciecierzycę i gotowałam 5 minut.
- Na talerzu posypałam pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis kuchni hiszpańskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł zielony |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.