Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad.
Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich.
Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: "Fuzja Smaków".
Pork Vindaloo - kruche i delikatne mięso.
Składniki:
- 800 g wieprzowego mięsa bez kości - schabu
- pasta masala vindaloo wg. smaku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 3 - 4 duże ziemniaki
- szczypta cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 1 pęczek natki kolendry
Przygotowanie Pork Vindaloo:
- Drobno posiekałam cebulę i czosnek, zeszkliłam na oleju.
- Teraz na patelnię dodałam łyżkę pasty vindaloo masala, jeśli wolicie pikantniejsze dania dajcie jej więcej i smażyłam około minuty.
- Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam je na patelnię do cebulki, smażyłam 5 minut od czasu do czasu mieszałam.
- Teraz dodałam pastę pomidorową i podlałam 3/4 szklanki wody, dusiłam na maleńkim ogniu aż mięso było miękkie - 45 minut.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w taka samą kostkę jak mięso, włożyłam do garnka z mięsem, posoliłam, dodałam szczyptę cukru i gotowałam jeszcze 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
- Posypałam natką kolendry i podałam z ryżem.
Smacznego.
Przepis z książki "Fuzja Smaków" Roberta Makłowicza.
"Podróże małe i duże"
Uroki kwietnia 2018 |
2 komentarze
Ach te Twoje przysmaki:)))zawsze bardzo ładnie podane:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu serdecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.