środa, 18 lipca 2018

Pork Vindaloo

Wczoraj pisałam jak wykonać pastę Masala Vindaloo a dziś na obiad pyszne mięso do którego zrobienia potrzeba właśnie tej pasty.
Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad.
Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich.
Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: "Fuzja Smaków".
Pork Vindaloo - kruche i delikatne mięso.



Składniki:
  • 800 g wieprzowego mięsa bez kości - schabu
  • pasta masala vindaloo wg. smaku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 3 - 4 duże ziemniaki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki kolendry

Przygotowanie Pork Vindaloo:
  • Drobno posiekałam cebulę i czosnek, zeszkliłam na oleju.
  • Teraz na patelnię dodałam łyżkę pasty vindaloo masala, jeśli wolicie pikantniejsze dania dajcie jej więcej i smażyłam około minuty.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam je na patelnię do cebulki, smażyłam 5 minut od czasu do czasu mieszałam.
  • Teraz dodałam pastę pomidorową i podlałam 3/4 szklanki wody, dusiłam na maleńkim ogniu aż mięso było miękkie - 45 minut.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w taka samą kostkę jak mięso, włożyłam do garnka z mięsem, posoliłam, dodałam szczyptę cukru i gotowałam jeszcze 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
  • Posypałam natką kolendry i podałam z ryżem.

Smacznego.
Przepis z książki "Fuzja Smaków" Roberta Makłowicza.
"Podróże małe i duże"
Uroki kwietnia 2018

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger