To ryż wymieszany z warzywami, czasami z mięsem, potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej czy na Bałkanach.
Polecam to danie gorąco.
U mnie mieszanka ryżu, który mi pozostał po innych daniach i mieszanka owoców morza.
Pilaw z kolorowego ryżu z owocami morza i szpinakiem.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża szalotka
- 3 ząbki czosnku
- garść szpinaku
- 800 g mieszanki morskiej - krewetki, kalmary, małże
- pęczek dymki ze szczypiorem
- 1/2 szklanki kolorowego ryżu
- 1/2 szklanki czarnego ryżu
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie pilawu z kolorowego ryżu:
- Obrałam czosnek i szalotkę, czosnek pokroiłam w plasterki a szalotkę w kostkę.
- Posiekałam dymkę i szczypiorek, umyłam, osuszyłam i pokroiłam drobno szpinak.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek, dymkę i szalotkę, wsypałam ryż i smażyłam jeszcze 3 minuty, dodałam szpinak i smażyłam minutę.
- Wlałam na patelnię bulion, zagotowałam i gotowałam jeszcze 10 minut pod przykryciem nie mieszając.
- Potem dodałam mieszankę owoców morza i dusiłam kolejne 10 minut.
- Podałam posypane szczypiorem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Trznadel |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.