Przepis znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Smaków".
Pasta jest mega aromatyczna i pyszna, ostra i dozować ją należy po trochu uzyskując upragniony smak.
Polecam gorąco.
Masala Vindaloo - hinduska pasta.
Składniki:
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu ok. 2,5 cm
- 15 suszonych małych papryczek chili
- 4 świeże małe zielone chili
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- kawałek imbiru - wielkości kciuka
- ocet winny czerwony
Przygotowanie pasty:
- Cały proces produkcji pasty odbył się w moździerzu.
- Zmiażdżyłam na proszek kmin rzymski, suszone chili, pieprz, goździki i cynamon.
- Jeśli macie młynek do mielenia tylko do przypraw to można wszystko w nim zmielić - to wersja dla leniwych.
- Potem zawartość moździerza przełożyłam do blendera, dodałam świeże chili, posiekany imbir, kurkumę i zmiksowałam.
- Przełożyłam pastę do miski i wlałam tyle octu aby powstała pasta.
- Pastę przechowywałam w zamkniętym słoiczku w lodówce.
- Niedługo przepis z jej użyciem.
- Dodaję ją także do gulaszy, sosów.
Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł i szpak |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.