Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw,
polecam gorąco.
Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie.
Ormianie zajadają się tym przysmakiem.
Pasta do chleba z czerwonej fasoli, idealna do warzyw.
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli - u mnie z puszki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 Łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
- Fasolę wyjęłam z puszki, przepłukałam na sicie, osączyłam, włożyłam do misy blendera.
- Dodałam orzechy włoskie, łyżeczkę soku z cytryny, posiekany czosnek, obie papryki, olej i zmiksowałam na gładką pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
Przepis kuchni ormiańskiej.
"Podróże małe i duże"
Gołąb - cukrówka |
2 komentarze
Zrobię, zrobię. Same dobre składniki!
OdpowiedzUsuńTez je uwielbiam a pasta jest super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.