Ten pierwszy bób gotuje się bardzo krótko, ten późniejszy już trochę dłużej ale i tak jest smakowity.
Polecam zajadać bób bo ma mnóstwo witamin.
Tym razem wrzuciłam go do pysznego i puszystego omletu, wyszło smakowicie, polecam.
Omlet biszkoptowy z bobem i koperkiem.
Składniki:
- 10 jaj "S"
- sól do smaku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 70 g sera koziego twardego
- 1 i 1/2 szklanki bobu obranego
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
Przygotowanie:
- 5 jaj wybiłam całych do miski, dodałam do nich żółtka kolejnych 5 jaj.
- Ja miałam małe jajka ale jak macie "M" lub "L" to podzielcie to inaczej.
- Ubiłam pianę z 5 białek ze szczyptą soli.
- Jaja i żółtka ubiłam na pianę, dodałam mąkę i dalej ubijałam.
- Do masy jajecznej dodałam starty na tarce ser - odłożyłam 2 łyżki i posiekany koperek.
- Dodałam do masy pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej, wlałam na nią masę jajeczną a na wiech powrzucałam ziarenka ugotowanego bobu.
- Patelnię nakryłam pokrywką i na średnim ogniu smażyłam aż masa się ścięła a ser rozpuścił.
- Zsunęłam omlet na talerz i posypałam odłożonym serem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zięba |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.