Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli.
Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką.
Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki i maleńkie porcje wkładać do wrzątku.
Węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym.
Kluski:
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 jajka
- ok. ½ szklanki ciepłej wody
- sól morska
Sos czereśniowy:
- 250 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
Przygotowanie węgierskich klusek:
- Wymieszałam mąkę z solą i jajami w misce.
- Teraz mieszając wlewałam wodę aż ciasto miało konsystencję śmietany, nie musi być dokładnie wymieszane.
- W garnku zagotowałam wodę z solą i łyżką oleju.
- Na garnku ułożyłam przyrząd do szpecli i przecierałam ciasto wprost do wody.
- Kluski jak tylko się zagotowały wyjęłam na talerz.
- Czereśnie wydrylowałam i połowę drobno posiekałam, połączyłam z kwaśną śmietaną i miodem.
- Kluski włożyłam na talerz, obok wylałam sos czereśniowy i posypałam resztą czereśni.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Park sentymentalno - romantyczny w Arkadii |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.