Mięso duszone w winie jest soczyste i kruche, idealnie smakuje z kurkami, polecam.
Kilka minut duszenia i obiad na stole.
Medaliony ze schabu, z ziołami.
Składniki: 4 porcje
- ok. 1000 g schabu wieprzowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 200 g kurek
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie medalionów:
- Do moździerza wsypałam zioła prowansalskie i roztarłam je na proszek.
- Przecisnęłam czosnek przez praskę.
- Mięso pokroiłam na plastry 1 cm i lekko rozbiłam nadając im kształt medalionów.
- Mięso oprószyłam solą, pierzem.
- Połowę ziół zmieszałam z łyżką posiekanej natki pietruszki i 2 łyżkami oliwy, natarłam tą mieszanką mięso, pozostawiłam je na godzinę w lodówce.
- Następnie mięso oprószyłam mąką i usmażyłam na pozostałej oliwie na złoty kolor.
- Zdjęłam z patelni, a na patelnię wrzuciłam oczyszczone kurki, smażyłam 3 minuty, dodałam na patelnię masło, resztę ziół, czosnek i smażyłam minutę.
- Potem wlałam wino i mieszając zagotowałam, włożyłam kotlety na patelnię, doprawiłam solą i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
- Pod koniec duszenia wsypałam resztę natki pietruszki.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
A kuku panie kruku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.