Makaron jest przepyszny, krewetki i skorzonera chrupiące, idealne danie.
Polecam gorąco, mało pracy a danie cieszy brzuch i oczy.
Makaron z krewetkami i jajecznicą po singapursku.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g obranych krewetek surowych
- 3 jaja
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 100 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- mała cukinia
- 250 g skorzonery
- 2 cm korzenia imbiru
- olej do smażenia
- sól morska do smaku
- pieprz
- ulubione kiełki
Przygotowanie:
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą, pozostawiłam pod przykryciem na 5 minut, potem odcedziłam.
- Cukinię pokroiłam w plasterki wraz ze skórką.
- Obrałam korzenie skorzonery, pokroiłam je na plasterki 1/2 cm.
- Pokroiłam w paski kapustę pekińską, obrałam, umyłam i osuszyłam krewetki.
- Pokroiłam drobno cebulę, obrałam i posiekałam imbir.
- Bulion warzywny wymieszałam z sosem sojowym i cukrem.
- Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wbiłam jaja, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Smażyłam 2 minuty delikatnie mieszając.
- Zdjęłam z patelni.
- Na kolejnej łyżce oleju podsmażyłam skorzonerę i cukinię, jakieś 5 minut, teraz dodałam krewetki i smażyłam 2 minuty.
- Zdjęłam z patelni.
- Na patelni przesmażyłam teraz cebulę, imbir i curry.
- Dodałam pokrojoną kapustę i smażyłam kolejne 2 minuty.
- Wlałam teraz na patelnię bulion, włożyłam cukinię i skorzonerę, usmażone jaja, krewetki i makaron, wymieszałam.
- Podgrzewałam pod przykryciem 3 - 4 minuty.
- Podałam posypane kiełkami - u mnie lucerna.
Przepis kuchni Singapuru.
"Podróże małe i duże"
Starzec |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.