Kupiłam makaron buraczkowy i aby było kolorowo na talerzu trzeba dodać do niego trochę zieleni.
W taki oto sposób cukinia i zioła się przydały a obiad wyszedł pyszny i zdrowy, polecam.
Makaron buraczkowy z krewetkami, ziołami i cukinią.
Składniki: 4 porcje
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 średnia cukinia
- 720 g krewetek surowych
- 3 łyżki sosu chili z limonką, kolendrą
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g makaronu tagliatelle buraczane
- szczypiorek do posypania
- natka pietruszki do posypania
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie makaronu z krewetkami:
- Ugotowałam makaron al'dente.
- Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry wraz ze skórką.
- Dymkę i szalotkę pokroiłam w półplasterki.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, obrałam, umyłam krewetki.
- Zeszkliłam na oleju dymkę, szalotkę i czosnek, dodałam krewetki i krótko smażyłam aż zróżowiały.
- Zdjęłam je z patelni a na patelnię włożyłam cukinię, smażyłam minutę, potem wlałam sos chili, sos sojowy i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
- Dodałam z powrotem krewetki i dusiłam jeszcze 3 minuty.
- Wymieszałam z makaronem, oprószyłam pieprzem, przełożyłam na talerze, posypałam natką pietruszki i szczypiorem.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pani wróblowa |
2 komentarze
Wygląda pięknie!!!ja jakoś nie przyrządzam krewetek sama ne wiem czemu:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić Reniu, na pewno zasmakujesz a przyrządzenie to nic trudnego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.