W rezultacie pyszne danie na talerzu, które polecam gorąco.
Tym razem połączyłam ryż i ulubione jeżyny a dodatkowo posypałam cynamonem aby było jeszcze bardziej wykwintnie.
Kremowy budyń ryżowy z jeżynami, na deser czy śniadanie.
Składniki: 4 porcje
- 1000 ml mleka
- 80 g cukru lub ksylitolu
- 100 g sypkiego, surowego białego ryżu długoziarnistego
- 2 małe jaja
- 80 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cynamon do posypania
- 100 g jeżyn
- Do garnka o grubym spodzie wlałam mleko, dodałam ryż i ksylitol i gotowałam na maleńkim ogniu ok. 60 minut, potem zdjęłam z ognia i pozostawiłam na 10 minut.
- Należy uważać aby ryż się nie przypalił, ogień musi być naprawdę maleńki.
- W szklance wymieszałam resztę mleka, lekko roztrzepane jaja, sól, wanilię i dodałam do ugotowanego ryżu, wymieszałam, postawiłam ponownie na ogniu i podgrzewałam 2 minuty aż pudding zgęstniał.
- Przełożyłam do miseczek, posypałam cynamonem i jeżynami.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Samiec gila |
2 komentarze
Musi być pyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBył przepyszny, warto go zrobić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.