Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne.
Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości.
Podsmażane kopytka z manioku.
Składniki:
- 500 g manioku
- 20 ml mleka
- mąka z tapioki w ilości 1/4 odjętego pure z manioku
- olej do smażenia
Przygotowanie kopytek z manioku:
- Obrałam i pokroiłam w kostkę maniok.
- Gotowałam go do miękkości w osolonej wodzie jakieś 10 minut, odcedziłam.
- Wlałam do manioku mleko i ugniotłam na pure, wystudziłam.
- Wyjęłam pure na blat, zrobiłam z niego koło i odjęłam 1/4 z całości a w to miejsce dodałam mąkę.
- Dodałam teraz odłożone pure, dodałam szczyptę soli i zagniotłam elastyczne ciasto.
- Z ciasta zrobiłam wałki i pocięłam je na kopytka.
- Kopytka smażyłam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Można zajadać same lub z sosem albo jako dodatek do mięsa.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pan Kos |
2 komentarze
bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDo wykorzystania, pozdrawiam. Mam nadzieję że posmakują.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.