Uwielbiam także leniwe polane masłem i posypane cukrem.
A Ty jakie leniwe uwielbiasz?
To są kluski z mojego dzieciństwa, są idealne.
Dziś w wersji zdrowszej czyli z mąką orkiszową razową.
Kluski leniwe podane z zasmażaną bułką tartą.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jaja
- 100 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie klusek leniwych:
- Twaróg włożyłam do miski, rozgniotłam widelcem.
- Dodałam do miski jaja i obie mąki a także szczyptę soli.
- Zagniotłam ciasto które następnie podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka zrobiłam wałek, pokroiłam na kopytka.
- Zagotowałam wodę z solą i do wrzącej wrzucałam leniwe.
- Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty.
- Bułkę przesmażyłam z masłem i szczyptą soli, polałam leniwe.
Przepis z PRL-u
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.