Ja dodatkowo zaserwowałam tutaj kurczaka - lubimy.
W rezultacie danie jest pożywne i smakowite, polecam.
Warzywny gulasz z kurczakiem.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 średni bakłażan
- 15 cm białej części pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- olej do smażenia
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Warzywa umyłam i osuszyłam a potem obrałam.
- Paprykę pokroiłam na kawałki, cukinię wraz ze skórką w ćwierćplastreki, pora w plasterki, bakłażana wraz ze skórką w kostkę.
- Filet z kurczaka umyłam, osuszyłam i zalałam sosem sojowym na 5 minut, potem odcedziłam z nadmiaru i usmażyłam na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
- Na patelni wylądował por, smażyłam minutę, dodałam paprykę, smażyłam kolejną minutę, bakłażana smażyłam kolejną minutę, na koniec cukinia i kolejna minuta smażenia.
- Na patelnię włożyłam koncentrat pomidorowy i chwilę smażyłam.
- Teraz wlałam bulion, resztę sosu sojowego z marynaty kurczaka, dodałam usmażoną pierś z kurczaka i dusiłam pod przykryciem 5 - 8 minut.
- Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru, wymieszałam.
- Dodałam także posiekaną natkę pietruszki i koperek, wymieszałam.
- Danie gotowe do podania.
Przepis: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Pan i Pani Gil |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.