Są soczyste, pachnące słońcem i takie słodkie.
Tym razem zamknęłam pyszne czereśnie w pierogach, polałam je sosem jogurtowym i obiad gotowy, polecam.
Pierogi z czereśniami w sosie jogurtowo - miętowym.
Składniki: 3 porcje
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej T 650
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- masło do podsmażania pierogów
- 200 ml jogurtu naturalnego 0%
- 1 - 2 łyżki miodu
- szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski
- 5 - 6 posiekanych listków mięty
pierogi gryczane |
- Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól i mieszając wlewałam wrzątek.
- Mieszałam aż składniki się połączyły.
- Jeśli nie macie robota to czynność tę można wykonywać widelcem a jak ciasto przestygnie wyrobić ręką.
- Wyjęłam ciasto na blat i delikatnie zagniotłam ręką, jest bardzo plastyczne.
- Czereśnie wydrylowałam.
- Ciasto rozwałkowałam na placek i wykrawałam kółka, nakładałam po 2 duże czereśnie i zlepiałam brzegi, ja przy użyciu pierogarnicy.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie, 3 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu.
- Wyjęłam, osuszyłam.
- Jogurt wymieszałam z posiekaną mięta, ziarenkami wanilii i miodem.
- Przeschnięte pierogi podsmażałam na maśle z obu stron.
- Na talerz wylałam sos i na wierzchu układałam pierogi.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
"Fabryka Wełny" Hotel &Spa - Pabianice |
4 komentarze
zaskakujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJa wiem czy zaskakujące? dla mnie nie jest to zaskoczeniem.
UsuńNie jadłam nigdy pierogów gryczanych. Może jeszcze zrobię w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuńZdążysz jeszcze, czereśni na straganach mnóstwo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.