środa, 11 lipca 2018

Gryczane pierogi z czereśniami

Czereśnie w tym roku tak obrodziły że zjadłam ich niesamowitą ilość, chyba jeszcze w żadnym roku tyle nie pochłonęłam.
Są soczyste, pachnące słońcem i takie słodkie.
Tym razem zamknęłam pyszne czereśnie w pierogach, polałam je sosem jogurtowym i obiad gotowy, polecam.
Pierogi z czereśniami w sosie jogurtowo - miętowym.


Składniki: 3 porcje

  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • masło do podsmażania pierogów
Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski
  • 5 - 6 posiekanych listków mięty


pierogi gryczane
Przygotowanie:

  • Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól i mieszając wlewałam wrzątek.
  • Mieszałam aż składniki się połączyły.
  • Jeśli nie macie robota to czynność tę można wykonywać widelcem a jak ciasto przestygnie wyrobić ręką.
  • Wyjęłam ciasto na blat i delikatnie zagniotłam ręką, jest bardzo plastyczne.
  • Czereśnie wydrylowałam.
  • Ciasto rozwałkowałam na placek i wykrawałam kółka, nakładałam po 2 duże czereśnie i zlepiałam brzegi, ja przy użyciu pierogarnicy.
  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie, 3 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu.
  • Wyjęłam, osuszyłam.
  • Jogurt wymieszałam z posiekaną mięta, ziarenkami wanilii i miodem.
  • Przeschnięte pierogi podsmażałam na maśle z obu stron.
  • Na talerz wylałam sos i na wierzchu układałam pierogi.



Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
"Fabryka Wełny" Hotel &Spa - Pabianice

4 komentarze

  1. zaskakujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy pierogów gryczanych. Może jeszcze zrobię w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger