Taki dżem późną jesienią albo zimą smakuje obłędnie z rogalikami, placuszkami, z owsianką.
Warto zamknąć lato w słoiku by cieszyć się nim jesienią i zimą.
Dżem wiśniowy z pektyną i limonką.
Składniki:
- 850 g wydrylowanych wiśni
- 250 g cukru trzcinowego
- 10 g pektyny
- sok i skórka z limonki
Przygotowanie dżemu z wiśni i limonki:
- Umyłam i wydrylowałam wiśnie, przełożyłam je do garnka i lekko zmiksowałam, nie na pulpę ale żeby masa się zagęściła.
- 100 g cukru wymieszałam z pektyną.
- Do zmiażdżonych wiśni dodałam resztę cukru i gotowałam 5 minut.
- Potem dodałam do wiśni skórkę i sok z limonki, oraz cukier z pektyną i mieszając gotowałam 5 minut.
- Potem przelałam dżem do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych.
- Słoiki wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 140 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął temperaturę pasteryzowałam słoiki 15 minut, po czym wyłączyłam piekarnik a słoiki pozostawiłam w nim do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lato |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.