Robimy kiszonki, marynaty czy po prostu dżemy, konfitury, frużeliny aby zachować na dłużej zapach lata w słoikach.
Dziś proponuję przepyszny dżem z wiśni, to jedne z moich ulubionych owoców.
Zajadam wiśnie garściami a smakują jak najdroższe delicje, dżem z ich udziałem jest rewelacyjny.
Dżem z pektyną z wiśni.
Składniki:
- 850 g wydrylowanych wiśni
- 250 g cukru trzcinowego
- 10 g pektyny
Przygotowanie dżemu z wiśni z pektyną:
- Wiśnie umyłam i wydrylowałam.
- Cukier wymieszałam z pektyną a potem z wiśniami.
- Teraz garnek postawiłam na ogniu i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam na maleńkim ogniu mieszając od czasu do czasu 5 minut.
- Dżem przełożyłam do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych, zakręciłam.
- Wstawiłam słoiki do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 140 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął tą temperaturę pasteryzowałam słoiki 15 minut.
- Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam słoiki w nim do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Peonie - Bolesław Nawrocki - Muzeum Miasta Pabianic |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.