Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są.
Są słodkie i niskokaloryczne, są idealne a do tego robi się je błyskawicznie.
Idealne muffiny do pracy czy na wypad nad wodę, polecam.
Zdrowe, cytrynowe babeczki.
Składniki:
Przygotowanie:
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Składniki:
- 30 g mąki kukurydzianej
- 105 g mąki pełnoziarnistej - ja dałam pszenną graham T 1850
- 60 g jogurtu greckiego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- skórka z całej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z połówki niedużej cytryny
Przygotowanie:
- Do jednej miski wsypałam obie mąki, ksylitol, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek do pieczenia, wymieszałam.
- Do drugiej miski wlałam jogurt, wbiłam jajo, wlałam sok z cytryny, wymieszałam.
- Masło rozpuściłam i wlałam do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszałam.
- Dodałam teraz zawartość miski z mokrymi składnikami do suchych, dokładnie wymieszałam.
- Łyżką przekładałam masę do foremek - po dwie na muffina.
- Piekłam muffiny w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Gdy muffiny stygły, zrobiłam lukier.
- Wymieszałam ksylitol z sokiem z cytryny, energicznie ucierając i polałam babeczki.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gil samczyk |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.