Powstało z tego przepyszne ciasto z kruszonki, z bezą i polecam je do kawy czy herbaty, jak wolicie czystek to jak najbardziej będzie pasowało.
Można dodać swoje ulubione owoce, zapewniam jednak że z takim zestawem owoców jak wyżej jest obłędne.
A może jeszcze truskawki kupicie i upieczecie ten oto placek: ciasto z owocami "Kruszonka".
Ciasto z czarną porzeczką, agrestem, mnóstwem kruszonki i bezą.
Składniki: blaszka 24 x 24 cm
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 5 żółtek
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 155 g zimnego masła
- 45 g oleju
Pianka:
- 5 białek
- 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 kisiel wiśniowy w proszku
- cukier puder trzcinowy do posypania
- 300 g owoców czarnej porzeczki
- 200 g czerwonego agrestu
Przygotowanie ciasta z kruszonki:
- Najpierw umyłam owoce, obrałam i osuszyłam.
- Do miski wsypałam obie mąki, wsypałam ksylitol, proszek do pieczenia, wymieszałam.
- Teraz wlałam olej i starłam na tarce o dużych oczkach zimne masło, dodałam żółtka i zagniotłam kruszonkę.
- Jeśli wyszłoby za bardzo zbite należy dosypać mąki aby była kruszonka.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem pudrem.
- Jak już była sztywna dodałam proszek kisielu wiśniowego i ubijałam do połączenia z bezą.
- Ilość cukru w cieście można sobie regulować wedle własnego smaku i diety.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wsypałam 3/4 całej kruszonki, ułożyłam na niej owoce a na nich bezę, równo rozprowadzając po całym cieście.
- Na wierzchu rozsypałam resztę kruszonki.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna w Łowiczu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.