Mąka gryczana w połączeniu z orkiszową tworzą dobry duet a dodatek szpinaku wzbogaca chleb o żelazo.
Chleb jest wilgotny, zwarty i pożywny.
Polecam do upieczenia, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Chleb ze szpinakiem na mące gryczanej i orkiszowej.
Składniki:
- 22 g świeżych drożdży
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 g mąki gryczanej
- 14 g soli
- ok. 550 ml wody
- garść liści szpinaku
Przygotowanie chleba ze szpinakiem:
- Do miski robota wsypałam mąki, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i mieszając wlewałam wodę.
- W składnikach napisałam około 550 ml wody bo to trochę zależy od mąki, jedna wchłonie 500 a inna 550 ml.
- Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
- Odstawiłam ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
- Umyłam i dobrze osuszyłam listki szpinaku.
- Potem rozciągnęłam wyrośnięte ciasto na blacie, ułożyłam na nim liście szpinaku
- i zwinęłam ciasto jak roladę, uformowałam bochenek.
- Uformowany bochen ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 45 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Majowe młode męskie przyrosty sosnowe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.