Chleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem.
Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam.
Chleb nocny na zakwasie z ziarnami.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850 grubomielonej
- 1 szklanka wody
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mielonego ostropestu
- 3/4 szklanki ziarenek złotego lnu + do posypania chleba
- 3/4 szklanki słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Rano zrobiłam zaczyn, czyli wymieszałam zakwas z wodą i mąką, przykryłam miskę folią i zostawiłam na 12 - 14 godzin.
- Na wieczór do zaczynu dodałam wodę, mąkę, sól, len i słonecznik, dokładnie wymieszałam.
- Teraz masę chlebową przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek.
- Keksówki włożyłam do torby foliowej i pozostawiłam do rana do wyrastania - 12 - 14 godzin.
- Wyrośnięty do brzegów foremek chleb spryskałam wodą i posypałam ziarenkami lnu złotego.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Po upieczeniu i wyjęciu z foremek spryskałam chleb wodą i studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Mirabelkowe niebo - kwiecień |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.