Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Bułki śniadaniowe z użyciem zakwasu dla leniuszków.
Składniki: 10 bułek
- 230 g zakwasu pszennego na mące razowej
- 460 g wody
- 110 g mąki orkiszowej razowej
- 90 g otrębów żytnich miałkich
- 590 g mąki pszennej T 650
- 12 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant - nie koniecznie
Przygotowanie bułek dla leniwych:
- Do misy robota włożyłam zakwas, dodałam mąkę, otręby, sól, wlałam wodę i wyrobiłam ciasto.
- Jeśli macie słabe, młode zakwasy wystarczy dodać odrobinę drożdży i ciasto pięknie wyrośnie.
- Wyrabiałam ciasto 10 minut na pierwszym biegu robota i 3 minuty na drugim biegu.
- Ciasto ma być elastyczne.
- Odpoczywało jakieś 30 minut a potem wstawiłam je w dużym pojemniku do lodówki na 24 godziny bo nie miałam czasu na dalszą obróbkę.
- Po tym czasie ciasto pięknie wyrosło więc wyjęłam je z lodówki, 30 minut ocieplałam a potem wyjęłam na blat, podzieliłam na 10 części.
- Z każdej części zrobiłam bułkę i nacięłam ją tępą stroną noża prawie do końca.
- Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Drozd paszkot |
4 komentarze
No jeszcze nie miałam okazji sama zrobić buleczek! Ale pyszne napewno :) Ja dziś będę robić na obiad kluski z śliwkami! ❤ Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKarolino na kluski ze śliwkami to się wpraszam, bo uwielbiam. Zrobienie bułek to nic trudnego, zachęcam do zrobienia według przepisu a nie pożałujesz.
UsuńWyglądają cudownie i nawet nie wyobrażam sobie jak pięknie muszą pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, nic trudnego upiec i zajadać, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.