Aromatu i smaku mu nie brakuje a i zdrowotności jest nie mało.
Chrupiące ziarenka złotego lnu są idealne na kłopoty trawienne, zachęcam do pogryzania.
Brokuły, sos śmietanowo - serowy i złoty len.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 10 cm białej części pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 250 ml śmietany 30 %
- 100 g sera Złoty Lazur z niebieską pleśnią
- 2 łyżki złotego lnu prażonego na suchej patelni
- sól morska
- 2 łyżeczki pieprzu malgaskiego świeżo mielonego
Przygotowanie:
- Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w ćwierćplasterki, tak samo jak i cebulę.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam w lekko słonej wodzie, 3 minuty, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i pora, podsmażałam przez 3 minuty.
- Teraz dodałam śmietanę i pokruszony ser, podgrzewałam aż ser się rozpuścił.
- Len podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Pieprz zmiażdżyłam w moździerzu.
- Blanszowane brokuły włożyłam do sosu, lekko przemieszałam, wyłożyłam na talerz, posypałam złotym lnem i grubo pieprzem malgaskim.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Gołąb |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.