Pomysł na te pyszne plasterki znalazłam u FiKa i dzięki mu za to.
Teraz często takie bataty przygotowuję, polecam.
Pieczone bataty, sok pomarańczowy - zdrowe frytki.
Składniki:
- 2 średnie długie bataty
- 1 czerwona pomarańcza - może być zwykła lub około ok. 150 - 200 ml soku
- 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 -3 goździki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie pieczonych batatów:
- Bataty obrałam i pokroiłam w plasterki ok. 1/2 cm grubości.
- W misce wymieszałam syrop daktylowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cynamon, pieprz i gałkę, zmielone goździki.
- Na blaszce z piekarnika ułożyłam papier do pieczenia a na nim plastry batata.
- Polałam ziemniaki sosem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
- Czas pieczenia może się różnić w zależności od batatów, sami oceńcie czy już, czy jeszcze chwilę.
- Podałam od razu.
Pomysł FiK.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad rozlewiskiem |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.