Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i tak mi się zdarza więc nie pozostało nic innego jak upiec na drożdżach.
Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce.
Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika i chleb upieczony, zachęcam do spróbowania wypieku.
Zaczynamy.
4 składnikowy chleb pszenny na śniadanie.
Składniki: 2 bochenki - formy 26 x 12
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki soli
- 650 ml wody
- 12 g świeżych drożdży
Przygotowanie chleba 4 składnikowego:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, wsypałam sól i wlałam wodę.
- Wyrabiałam na I-szym biegu robota 10 minut.
- Dużą miskę z pokrywką naoliwiłam i przełożyłam do niej ciasto, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, ocieplało się na blacie 30 minut.
- Potem uformowałam dwa bochenki i włożyłam je do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
- Chlebki rosły pod przykryciem około godziny.
- Wyrośnięte chleby piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zawilce |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.