To kwintesencja smaku i aromatu, kremowości zupie nadaje jedwabisty, całkiem prawie rozgotowany ryż.
Szparagi są tutaj "wisienką na torcie", polecam gorąco.
Krem drobiowy ze szparagami.
Składniki: 4 porcje
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżeczki masła
- 1 średnia cebula
- 1 średni por - biała i jasna część
- 60 g białego ryżu
- 1000 ml bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 180 g filetu z kurczaka
- 150 ml kwaśnej śmietany 30%
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- Szparagi umyłam i odłamałam im końce tam gdzie się przełamują.
- Pokroiłam je na kawałki 2 centymetrowe.
- Blanszowałam szparagi 2 minuty w osolonej, ze szczyptą cukru wodzie.
- Wodę z blanszowania szparagów wylałam.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki a pora po umyciu pokroiłam w plasterki.
- W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i pora a potem dusiłam je pod przykryciem przez 5 minut.
- Kurczaka umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Następnie do garnka wsypałam ryż, włożyłam szparagi bez główek, dodałam liść laurowy, wlałam bulion, posoliłam a na koniec włożyłam pokrojonego kurczaka.
- Gotowałam na małym ogniu przez 35 minut.
- Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków utłukłam zawartość garnka, nie za mocno, mają być wyraziste kawałki.
- Doprawiłam teraz zupę solą i pieprzem, zagotowałam i trzymałam na ogniu jeszcze 10 - 15 minut.
- Na koniec włożyłam końcówki szparagów, wcześniej odłożone.
- Podałam w ciepłych talerzach.
Przepis z książki "Zupy" CaroleClements
"Podróże małe i duże"
Z czerwcowego spaceru |
2 komentarze
Zupa wyjątkowa :))bardzo chętnie wypróbuję:))pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam, napisz czy zupa smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.