Bardzo aromatyczna i mega smakowita.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam właśnie tę zupę.
Zupa koperkowa z kurczakiem.
Składniki:
- 1 pęczek koperku
- 1 duży filet z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały młody seler
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 100 ml śmietany kwaśnej 30 %
- sól morska
- Posiekałam koperek, odłożyłam na bok.
- Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
- umyłam i obrałam warzywa, ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew w plasterki, pietruszkę i selera w słupki a pora w półplasterki.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, dodałam pokrojone warzywa, podsmażałam 5 minut a potem dodałam mięso i smażyłam kolejne 5 minut.
- Zalałam całość bulionem, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, sól i gotowałam 15 minut.
- Śmietanę wymieszałam z wrzącą zupą i wlałam do garnka, zagotowałam.
- Doprawiłam jeszcze do smaku solą, jeśli trzeba a na koniec wsypałam koperek, zagotowałam.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Maj, słońce, wiatr, dmuchawce... |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.