Oberżyna zwana także bakłażanem znana jest zapewne bardzo dobrze.
Polecam danie gorąco, ogrom smaków i aromatów zapewne przypadnie Wam do gustu.
Zapiekany makaron z oberżyną i pestkami dyni.
Składniki:
- 200 g makaronu bio owsianego świderki
- 1 nieduża oberżyna
- 4 łyżki oliwy
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150 g sera burrata wraz ze śmietanką
- 30 g parmezanu
- garść uprażonych pestek dyni
Przygotowanie:
- Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam, przelałam zimną wodą, odcedziłam ponownie i ułożyłam na dnie naczynia do zapiekania.
- Bakłażana pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 2 łyżkach oliwy około 5 minut aż się zezłocił.
- Osuszyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na tej samej patelni, na reszcie oliwy podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy cebula się zeszkliła, dodałam oregano, sól - ok. 1/2 łyżeczki i cukier, smażyłam minutę.
- Teraz dodałam pomidory z puszki i dusiłam pod przykryciem 8 minut.
- Sosem polałam makaron, ułożyłam podsmażoną oberżynę, śmietanką z burraty polałam oberżynę.
- Potem pokroiłam ser w plastry i równo rozłożyłam na zapiekance.
- Po wierzchu posypałam danie startym parmezanem.
- Przykryłam naczynie do zapiekania i piekłam 10 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 10 minut.
- Na talerzu posypałam parmezanem, uprażonymi pestkami dyni i suszoną bazylią.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Nad Jeziorem Białym |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.