Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości.
Pyszne danie, polecam.
Beef Welington.
Składniki:
- 600 - 800 g wołowiny - polędwicy, ligawy, od szynki, schabowej
- 400 g ciasta francuskiego
- 75 g masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 roztrzepane jajo
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 50 g mąki
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 25 g bułki tartej
- 1 duży filet z piersi kurczaka
Przygotowanie:
- Najpierw zmieliłam pierś z kurczaka.
- Grzyby, cebulę i czosnek drobno posiekałam.
- Na połowie masła i oliwy podsmażyłam pieczarki, jak odparowały wodę dodałam cebulę i czosnek, smażyłam 5 minut.
- Dodałam do smaku sól i pieprz, zioła oraz bułkę tartą a na koniec połączyłam ze zmieloną piersią z kurczaka, dobrze wymieszałam.
- Wołowinę przycięłam tak aby była z każdej strony tej samej grubości.
- Natarłam mięso solą i pieprzem i podsmażyłam na oliwie i maśle ze wszystkich stron aby zamknąć pory i aby sok nie wyciekał.
- Na blacie posypanym mąką rozłożyłam ciasto francuskie, rozsmarowałam na nim farsz, zostawiając brzegi.
- Na farszu ułożyłam wołowinę i zwinęłam w roladę, skleiłam brzegi.
- Pieróg ułożyłam na blaszce posmarowanej masłem, nacięłam ciasto z góry nożem, posmarowałam roztrzepanym jajem i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso przez 35 minut, wołowina będzie wtedy średnio wypieczona.
- Jeśli chcemy bardziej krwistą trzeba skrócić czas pieczenia o 5 minut, a jeśli bardziej wypieczoną piec 5 minut dłużej.
- Po upieczeniu mięso zostawiłam na 15 minut aby odpoczęło a potem pokroiłam w plastry.
Przepis kuchni angielskiej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Rogal na niebie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.