Idealny do mięs grillowych, wołowiny, dziczyzny czy drobiu, warto popróbować.
Ja swój sos pierwszy raz użyłam do wołowiny i to było idealne połączenie, polecam.
Sos do mięsa.
Składniki:
- 100 g wędzonej pachwiny lub boczku wędzonego
- 100 g ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
Najpierw pokroiłam cebulkę i ogórka w drobną kostkę.
Pachwinę wieprzową pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na patelni, zdjęłam i odlałam nadmiar tłuszczu.
Ponownie włożyłam na patelnię, dodałam cebulkę i ogórka, podsmażyłam.
Dodałam teraz musztardę, koncentrat pomidorowy i smażyłam kolejną minutę.
Wlałam na patelnię wino i gotowałam aż wino się zredukowało o połowę.
Wlałam sos sojowy, dolałam 200 ml wody, dodałam posiekany czosnek i majeranek i gotowałam aż sos zgęstniał.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Na niebie po zachodzie - Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.