Cóż, tak mam, dlatego piekę je często a także robię na zimno.
Zawsze są pyszne.
Polecam ten dzisiejszy sernik dla dzieci małych, dużych, dla wszystkich.
W Dniu Dziecka wszystkiego dobrego dla wszystkich dzieci.
Sernik z mango.
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 8 łyżek ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe w proszku po 40 g
- 1 mango
- sos czekoladowy do polania
Przygotowanie sernika:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksowałam z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodałam ser i jogurt oraz po zmiksowaniu proszek budyniowy, ponownie zmiksowałam.
- Mango obrałam i pokroiłam w kostkę, wymieszałam z masą serową.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę serową.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż się ładnie zrumienił.
- Po upieczeniu, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim sernik z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut, potem studziłam poza piekarnikiem.
- Całkowicie wystudzony polałam sosem czekoladowym.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka pracuś |
2 komentarze
Też lubię piec, ale powiem szczerze, że nigdy nie robiłam niczego z mango! Chyba czas najwyższy na jakieś rewolucję w kuchni ;-)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie: https://natkaopowiada.blogspot.com <3
Koniecznie zabaw się z mango, będzie super wypiek. Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.