Przez te 7 lat mnóstwo się wydarzyło, a ja jestem bogatsza o całą masę doświadczeń, Waszych komentarzy i odwiedzin.
Mam nadzieję że jeszcze ze mną pobędziecie a ja nadal będę mogła dzielić się z Wami moimi pomysłami.
Bardzo dziękuję że jesteście ze mną.
Ciekawe czy ktoś jest ze mną od pierwszego roku? napiszcie proszę.
A z okazji urodzin proponuję sernik z truskawkami, pyszny, kremowy, pachnący latem.
Częstujcie się Moi Drodzy.
Sernik na zimno z truskawkami i awokado na biszkoptowym spodzie - 7 urodziny bloga.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód biszkoptowy:
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej T 500
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Masa serowa:
Autor przepisu: Dorota Owczarek
- 500 g twarożku śmietankowego
- 1 dojrzałe awokado - 280 g bez pestki
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- 150 ml wody
- 500 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wody
Przygotowanie sernika:
- Najpierw upiekłam biszkopt.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka ubiłam na sztywno, powoli dodawałam cukier dalej ubijając aż się cały rozpuścił.
- Do ubitych białek dodawałam po 1 żółtku dalej ubijając.
- Na koniec dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam łopatką.
- Formę wysmarowałam masłem i wylałam do niej masę, posypałam po wierzchu wiórkami kokosowymi.
- Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 130 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Masa serowa.
- Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody a jak napęczniała, podgrzewałam aż się rozpuściła.
- Galaretkę rozpuściłam w 150 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
- Ser śmietankowy wymieszałam z cukrem, sokiem z limonki, zmiksowałam z obranym miąższem awokado na gładką masę.
- Do masy serowej wlałam zimną galaretkę cytrynową i rozpuszczoną żelatynę.
- Zmiksowałam i wylałam na biszkopt.
- Połowę truskawek umyłam, obrałam z szypułek i powciskałam w masę serową.
- Wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Na wierzchu wystudzonego sernika ułożyłam resztę truskawek i zalałam galaretką truskawkową.
- Ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
- Życzę smacznego!!!
Autor przepisu: Dorota Owczarek
Na zdrowie!!!
11 komentarze
Ale super przepis! No i gratulację i wszystkiego najlepszego z okazji 7 blogowych urodzin ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, a przepis do wykorzystania, polecam.
UsuńGratuluję siedmiu lat blogowania i życzę dalszych lat pełnych sukcesów ❤
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńDorotko - czaruj nam tak cudownie przez kolejne lata. Życzę Ci bardzo wielu wspaniałych i wiernych czytelników. :) Sernik wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Danusia
Dziękuję pięknie.
UsuńPyszny sernik.. Gratulacje Dorotko i czaruj dalej.A my zaczynalysmy prawie razem. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak zaczynałyśmy prawie razem i jest nam dobrze w sieci, czyż nie? a na naszych blogach szczególnie, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńWygląda przepysznie i obłędnie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję i wiele wspaniałych rocznic życzę:))pisz swojego bloga jak najdłużej bo jest fantastyczny:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu, dziękuję, mam taki zamiar.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.