Szakszuka czyli jaja sadzone w warzywach, tak po krótce.
Tym razem postawiłam jaja usadzić na warzywach a jakże ale z dodatkiem ryżu.
Wyszło znakomicie więc polecam gorąco.
Szybko, sprawnie, pożywnie, smakowicie, gotujemy.
Ryżowa szakszuka.
Składniki: 4 porcje
- 1 mały brokuł
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- 1 dymka
- 1 mała szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół suszonych: ja dałam oregano i tymianek
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 4 jaja
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
Brokuła umyłam i podzieliłam na małe różyczki.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażałam chwilę brokuły, dodałam posiekaną dymkę, czosnek i szalotkę.
Smażyłam 2 minuty i dodałam ryż, smażyłam minutę.
Teraz zalałam zawartość patelni bulionem, dodałam zioła, czosnek granulowany i sól, gotowałam 10 minut.
Potem w ryżu zrobiłam 4 wgłębienia, wbiłam jaja, posoliłam i pod przykryciem gotowałam jeszcze 5 minut aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
Posypałam szczypiorkiem.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Słoneczna Andaluzja |
2 komentarze
Świetny pomysł na śniadanie. :-) A może raczej obiad lub kolację ze względu na dodatek ryżu? Wygląda na to, że na każdy posiłek szakszuka jest odpowiednia. :-)
OdpowiedzUsuńO tak, dla mnie może być na śniadanie, obiad czy kolację hi hi, jest przepyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.