I tak oto powstały pieczone pulpety, pyszne, zdrowe i aromatyczne.
Polecam na obiad czy jako posiłek do pracy czy szkoły, smakują wybornie.
Do podania ulubiony sos - u mnie z chili.
Pieczone pulpety z młodej kapusty.
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka mieszanki ziołowo - warzywnej włoskiej
- 1 marchewka
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1 mała kapusta młoda biała ok. 600 g
- 2 łyżki złotego lnu
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Poszatkowałam drobno kapustę, starłam na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę, szalotkę posiekałam, tak samo jak i czosnek, wymieszałam z kapustą.
- Dodałam zmielone płatki owsiane, jaja, przyprawy i złoty len, wyrobiłam jednolitą masę.
- Miskę z kapuścianą masą odstawiłam na minimum 30 minut aby płatki napęczniały i masa lekko stężała.
- Potem lepiłam z masy pulpety i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie za blisko jeden obok drugiego bo lekko się spłaszczą.
- Piekłam pulpety w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Idealnie smakują z sosem czosnkowym albo sosem z chili.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Las w maju - soczysta zieleń |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.